Cunoscutul regizor polonez Andrzej Wajda, premiat cu Oscar, a murit

Cunoscutul regizor polonez Andrzej Wajda, premiat cu Oscar, a murit
Publicat: 10/10/2016, 12:34
Actualizat: 24/02/2017, 14:48

Regizorul Andrzej Wajda, a cărui carieră s-a desfășurat în timpul guvernului comunist represiv din Polonia, cu filme adresându-se unui public însetat de libertate, a decedat la vârsta de 90 de ani.

În lunga sa carieră, regizorul a primit un premiu Oscar onorific și un Palme d”Or.

Wajda fusese spitalizat recent și a murit duminică noapte, a declarat regizorul Jacek Bromski, liderul Asociației Cineaștilor Polonezi, la postul privat de televiziune TVN24.

Bromski l-a numit pe Wajda „mentorul nostru, profesorul nostru, un model de neegalat.”

Deși slăbit fizic, Wajda a lucrat până la finalul vieții sale. Folosindu-se de un baston, regizorul a apărut luna trecută la Festivalul de Film de la Gdynia, la premiera ultimului său film „Afterimage,” bazat pe viața artistului avangardist polonez Wladyslaw Strzeminski care a fost persecutat pentru că a refuzat să urmeze linia partidului comunist din timpul perioadei staliniste.

Comisia Poloniei pentru Premiul Oscar, care a selectat filmul drept pelicula oficială care candidează din partea Poloniei la Oscar pentru cel mai bun film străin, a denumit filmul „o poveste emoționantă universală despre distrugerea unui individ de către un sistem totalitarist”.

Wajda a primit un premiu onorific Oscar pentru întreaga carieră în 2000. El a fost numit „un bărbat ale cărui filme au oferit publicului la nivel mondial o privire artistică asupra istoriei, democrației și libertății, și care făcând aceste lucruri a devenit el însuși un simbol al curajului și al speranței a milioane de oameni din Europa de după război.”

Născut în 1926 în SuwaÅ‚ki, Wajda a copilărit în timpul celor mai terifiante momente ale istoriei poloneze. Tatăl său a fost executat de către sovietici după împărțirea țării împreună cu Germania, iar ca adolescent, Wajda a luptat în rezistența poloneză împotriva sovieticilor și a naziștilor. După război, a studiat pictura înainte de a fi admis la Școala de Film Łódź.

El și-a început cariera ca elev al lui Aleksander Ford, de la care a învățat să regizeze filme, unul dintre primele sale pelicule fiind cea din 1955 „A Generation”, o adaptare a romanului lui Bohdan Czeszko. Filmul a marcat și una dintre trăsăturile caracteristice ale lui Wajda, comentarii voalate ale condițiilor devastatoare politice și culturale din Polonia, și efectele asupra psihicului său cauzate de cel De-al Doilea Război Mondial, o miză riscantă din cauza cenzurii comuniste.

Wajda și-a prezentat convingerile sale politice în mod explicit mai târziu în cariera sa, devenind un susținător al mișcării Solidaritatea din Polonia, profitând de un mic dezgheț în cenzură, în 1980, pentru a regiza filmul său de reper: „Man of Iron”, care înfățișează succesul timpuriu al unei mișcări muncitorești anti-comuniste, film care l-a inclus în distribuție pe liderul Solidaritatea, Lech WaÅ‚Ä™sa. Implicarea sa în film a condus la represiuni din partea guvernului polonez, iar compania sa de producție a fost falimentată. În ciuda acestui fapt, filmul a câștigat Palme D”Or în 1983.

Sfidând presiunea guvernului, Wajda a continuat să exploreze teme politice, în special în „Danton”, cu rolul omonim jucat de Gérard Depardieu, care prezintă revoluția preschimbându-se în teroare, o reflexie a legii marțiale în Polonia.

Wajda a lucrat alături de cei mai reprezentativi cinefili ai timpului său, printre aceștia, Jerzy Skolimowski și Roman Polanski, care a jucat în „Innocent Sorcerers” in 1960 (Polanski a mai jucat și în filmul său din 2002 „The Revenge”.) De-a lungul carierei sale a regizat aproape 50 de filme. El a primit un Oscar onorific în 2002 pentru contribuțiile sale la cinematografia mondială, un Premiu de Aur la cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Moscova, în 1975, un Urs de Argint pentru filmul său „Wielki tydzieÅ„”, în 1996, și a fost nominalizat la patru premii Oscar la categoria cel mai bun film străin.

În afara regiei de film, Wajda a lucrat și ca regizor de teatru, declarând că era profund atras de „caracterul tranzitoriu și efemer al teatrului”.

Însurat de patru ori, în urma lui Wajda rămâne cea de-a patra sa soție, scenografa poloneză și actrița Krystyna Zachwatowicz, dar și fiica sa, Karolina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Fraţi români împuşcaţi pe stradă, în Spania: unul a murit pe loc, celălalt e...
Mai ai pe acasă bancnote cu eclipsa din 1999? Se vând cu 2.180 lei acum,...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Soțul Ancăi Molnar aproape că a cedat la o zi de la înmormântarea make-up artistei:...
Imagini din închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. Încă 2.000...
Antonela Patrut, apariție-șoc la brațul lui Donald Trump jr. Arpad, lăsat în plan secund de...
Cum a aflat Anca Molnar că are o TUMORĂ pe creier. Simptomul BANAL pe care...
Un rocker îi ia apărarea lui Babasha după concertul Coldplay. "Suntem ultimii ipocriți, ne-am făcut de...
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de...
Mesajul dureros transmis de soțul Ancăi Molnar, la o zi după înmormântarea make-up artistei. Bărbatul...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Stellantis mută o parte din producţia de vehicule electrice din China în Europa / Taxele...
NAZISTUL care a încercat să-l UCIDĂ pe Hitler
România devine o forță a Europei. Toți vecinii se tem de noi: Vor lua o...
Moneda care valorează o avere. Colecționarii nu se uită la bani ca să o cumpere
Tzancă Uraganu s-a ferit de ploaie cu umbrela în decapotabilă. Cum a fost surprins pe...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Cum a început povestea de dragoste dintre Maria Cârneci și soțul său, Romulus Petrescu: „Cam...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
O „comoară” din epoca vikingă, descoperită cu un detector de metale pe Insula Man
×